Connect with us

Bíblia CROAT

Ezequiel 17

1 Doe mi rije Jahvina:

2 "Sine ovjeji, smisli zagonetku i iznesi prispodobu domu Izraelovu! Reci:

3 'Ovako govori Jahve Gospod: Velik orao, velikih krila, duga perja, gusta, arena paperja, doletje na Libanon i zgrabi cedrov vrh;

4 odlomi mu najviu granicu, odnese je u zemlju trgovaca i spusti je u grad prodavaa.

5 Onda uze izdanak iz zemlje, u plodnu ga njivu posadi, kraj obilnih voda stavi, kao vrbu usadi.

6 Izdanak proklija, bujan izbi okot, onizak izraste, mladice mu k orlu segnue, a pod njim mu ilje bjee; u bujan se razvi okot, potjera izdanke, mladice razgrana.

7 Bijae i drugi orao, velik i velikih krila, gusta perja. I gle, okot k njemu ilje prui, k njemu upravi granice svoje da ga natapa bolje od tla u koje bi zasaen.

8 Na plodnoj njivi, kraj obilnih voda, bjee zasaen: mogao je tjerat' mladice, uroditi rodom, k'o velianstveni trs izrasti.'

9 Reci: 'Ovako govori Jahve Gospod: Hoe l' uspijevati? Nee l' mu orao sve ilje izguliti? Nee l' mu sve plodove potrgati? Nee l' mu sve mladice, im izbiju, sasuiti? Da, i bez snane miice, i bez mnotva naroda, iupat e ga iz korijena!

10 Gle, zasaen je! Hoe l' uspijevati? im ga takne istonjak, nee l' sav usahnuti? Da, na lijehama iz kojih nie uvenut e.'"

11 Doe mi rije Jahvina:

12 "Reci domu odmetnikome: 'Zar ne znate to ovo znai?' Reci im: 'Eto, doe kralj babilonski u Jeruzalem, zarobi mu kralja i sve knezove, odvede ih k sebi u Babilon.

13 Odvede i izdanak iz kraljevskoga koljena, sklopi s njima savez i zakletvom se obveza, poto odvede sve mogunike iz zemlje,

14 da e kraljevstvo ostati neznatno i da se nee dizati, nego e uvati i drati savez s njime.

15 Ali se on od njega odmetnu; poslanike uputi u Egipat, traei od njega konje i jaku vojsku. Hoe li uspjeti? Moe li umai onaj tko tako radi? Raskinu savez, pa da umakne?

16 ivota mi moga, rije je Jahve Gospoda: jer prezre zakletvu kralja koji ga na prijestolje posadi i razvre savez s njime, u njegovoj e zemlji umrijeti, usred Babilona!

17 Svojom silnom vojskom i mnotvom naroda faraon mu nee pomoi u boju kad onaj digne nasipe i sagradi kule opsadne da mu zatre mnogo ljudstvo.

18 Prezreo je zakletvu, razvrgao savez. Da, iako ruku bijae dao, sve to uini! Ne, nee umai!'

19 Stoga ovako govori Jahve Gospod: 'ivota mi moga, zakletvu to je prezre i savez to ga razvre oborit u na glavu njegovu!

20 Mreu u nad njim razapeti i uhvatit e se u moju zamku, pa u ga odvesti u Babilon i ondje mu suditi zbog nevjere kojom mi se iznevjeri.

21 Cvijet vojske njegove od maa e pasti, a ostatak se raspriti u sve vjetrove. I spoznat ete da ja, Jahve, tako rekoh.'

22 Ovako govori Jahve Gospod: 'S vrha cedra velikoga, s vrka mladih grana njegovih, odlomit u granicu i posadit' je na gori visokoj, najvioj.

23 Na najvioj gori izraelskoj nju u zasaditi: razgranat e se ona, plodom uroditi.

24 I sve e poljsko drvee znati da ja sam Jahve koji visoko drvo ponizujem, a nisko uzvisujem; zeleno drvo suim, a drvu suhu dajem da rodi. Ja, Jahve, rekoh i uinit u!'"

Continuar Lendo