Connect with us

Bíblia CROAT

1 Reis 12

1 Roboam ode u ekem, jer su u ekem doli svi Izraelci da ga zakralje.

2 im to u Nebatov sin Jeroboam – koji jo bijae u Egiptu, kamo je pobjegao pred kraljem Salomonom – vrati se iz Egipta, jer

3 bijahu poslali po nj i dozvali ga. Kad dooe Jeroboam i sav zbor Izraelov, rekoe Roboamu:

4 "Tvoj nam je otac nametnuo teki jaram. Ti nam sada olakaj teku slubu svoga oca, teki jaram koji metnu na nas, pa emo ti sluiti!"

5 A on im odgovori: "Za tri dana doite opet k meni." I narod ode.

6 Tada se kralj Roboam posavjetova sa starcima koji su sluili njegovu ocu Salomonu dok je bio iv i upita ih: "to savjetujete da odgovorim ovome narodu?"

7 Oni mu odgovorie: "Ako danas udovolji tim ljudima, bude im blagonaklon i odgovori im lijepim rijeima, oni e ti uvijek ostati sluge."

8 Ali on odbaci savjet to mu ga dadoe starci i posavjetova se s mladiima koji su odrasli s njim i bili mu u slubi.

9 Upita ih: "to savjetujete da odgovorim ovome narodu koji mi ree: 'Olakaj jaram to nam ga nametnu tvoj otac?'"

10 Mladii koji bijahu s njime odrasli odgovorie mu: "Narodu koji ti ree: 'Tvoj nam je otac nametnuo jaram, a ti nam ga olakaj', uzvrati ovako: 'Moj je mali prst deblji od bedara moga oca!

11 Eto, moj vam je otac nametnuo teki jaram, a ja u jo oteati va jaram; moj vas je otac ibao bievima, a ja u vas ibati bievima sa eljeznim tipavcima.'"

12 A trei dan doe sav narod k Roboamu, kako im bijae zapovjedio kralj rekavi im: "Vratite se k meni treega dana."

13 Kralj im otro odgovori, odbacivi savjet koji mu dadoe stariji.

14 I ree im po savjetu mladih: "Moj je otac oteao va jaram, a ja u jo dodati na nj; moj vas je otac ibao bievima, a ja u vas ibati bievima sa eljeznim tipavcima."

15 Kralj dakle ne htjede posluati naroda, jer tako uprilii Jahve da se ispuni rije to je preko Ahije iz ila kaza Nebatovu sinu Jeroboamu.

16 Kad Izraelci vidjee gdje se kralj ogluio, odgovori mu narod: "Kakav dio mi imamo s Davidom? Mi nemamo batine s Jiajevim sinom. U atore, Izraele! A sad se, Davide, brini za svoj dom!" I sav Izrael ode pod svoje atore.

17 Roboam zavlada samo nad Izraelovim sinovima koji su ivjeli po judejskim gradovima.

18 Potom kralj Roboam posla Adorama, nadstojnika za tlaku, ali ga Izraelci kamenovae i on umrije; a kralj se Roboam bre-bolje pope na kola i pobjee u Jeruzalem.

19 Tako se Izrael odijelio od doma Davidova sve do danas.

20 Kada su Izraelci doznali da se vratio Jeroboam, pozvae ga u zajednicu i postavie ga kraljem nad svim Izraelom. Uz kuu Davidovu nije pristajao nitko, osim samoga plemena Judina.

21 Doavi u Jeruzalem, Roboam skupi sav dom Judin i pleme Benjaminovo, sto i osamdeset tisua vrsnih ratnika, da udare na dom Izraelov i da vrate kraljevstvo Roboamu, sinu Salomonovu.

22 Ali doe Jahvina rije Bojem ovjeku emaji:

23 "Kai Salomonovu sinu Roboamu, judejskom kralju, i svem domu Judinu i Benjaminovu i ostalom narodu:

24 Ovako veli Jahve: 'Ne idite se tui s braom, djecom Izraelovom! Neka se svatko vrati svojoj kui, jer je ovo poteklo od mene.'" I oni posluae rije Jahvinu i vratie se kako im ree Jahve.

25 Jeroboam utvrdi ekem u Efrajimovoj gori i ondje se nastani. Poslije izae odatle i utvrdi Penuel.

26 Jeroboam ree u svom srcu: "Sad bi se kraljevstvo moglo vratiti domu Davidovu.

27 Ako ovaj narod bude nastavio uzlaziti u Dom Jahvin u Jeruzalemu da prinosi rtve, srce e se naroda vratiti svome gospodaru, Roboamu, kralju judejskome, i mene e ubiti."

28 Poto se kralj posavjetovao, naini dva zlatna teleta i ree narodu: "Dosta ste uzlazili u Jeruzalem! Evo, Izraele, tvoga boga koji te izveo iz zemlje egipatske."

29 Zatim postavi jedno tele u Betelu, a drugo smjesti u Dan.

30 To je bila prigoda za grijeh: narod je odlazio jednome u Betel i drugome u Dan.

31 I podie Jeroboam hram na uzviicama i postavi iz puka sveenike koji nisu bili sinovi Levijevi.

32 Zatim je Jeroboam uveo blagdan u osmom mjesecu, petnaestoga dana tog mjeseca, kao to je blagdan koji se slavi u Judeji, i uzae k rtveniku. Tako je uinio u Betelu, rtvujui teocima koje je nainio. U Betelu je postavio i sveenike uzviica to ih bijae podigao.

33 I uzae k rtveniku koji je nainio, petnaestoga dana osmog mjeseca, mjeseca koji je sam izabrao; i ustanovi blagdan za Izraelce i uzae k rtveniku da prinese kad.

Continuar Lendo