Connect with us

Bíblia CROAT

Deuteronômio 21

1 Ako se u zemlji koju ti Jahve, Bog tvoj, daje da je zaposjedne nae tko ubijen gdje u polju lei – a ne zna se tko ga je ubio –

2 onda neka odu tvoje starjeine i suci te izmjere udaljenost od ubijenoga do okolnih gradova.

3 Tako e ustanoviti koji je grad najblie ubijenom. Starjeine toga grada neka tada uzmu junicu to jo nije radila: to jo pod jarmom nije vukla.

4 Neka zatim starjeine onoga grada stjeraju junicu u kakav nepresuni potok, na mjesto koje se ne obrauje i ne zasijava, i ondje, na potoku, neka junicu zakolju.

5 Zatim neka dou sveenici, potomci Levijevi. Jer njih je odabrao Jahve, Bog tvoj, da mu slue i da u ime Jahvino blagoslivljaju; na njihovu se rije rjeava svaki spor i svako nasilje.

6 Zatim sve starjeine iz onoga grada koji bude najblii ubijenome neka operu ruke u potoku nad zaklanom junicom.

7 Potom neka izjave: 'Nae ruke nisu prolile ove krvi niti smo svojim oima ita vidjeli.

8 Zakrili, Jahve, svoj narod Izrael koji si oslobodio; ne dopusti da se prolijeva neduna krv u tvome izraelskom narodu!' Tako e biti zatieni od krvi.

9 A ti e ukloniti prolijevanje nedune krvi iz svoje sredine ako uini to je pravo u Jahvinim oima.

10 Kad ode u rat na svoje neprijatelje pa ih Jahve, Bog tvoj, preda u ruke tvoje te ih zarobi,

11 ako meu zarobljenicima opazi lijepu enu i u nju se zagleda, moe je uzeti za enu.

12 Dovedi je svojoj kui pa neka obrije glavu, obree nokte

13 i odbaci haljine u kojima je zarobljena. Neka provede mjesec dana u tvome domu oplakujui svoga oca i svoju majku. Poslije toga moe joj pristupiti kao mu i neka ti postane enom.

14 Ako ti poslije ne bi bila po volji, pusti je kuda joj drago. Za novac je ne smije prodati niti s njom postupiti kao s ropkinjom jer ti je bila ena.

15 Ako koji ovjek imadne dvije ene: jednu koja mu je draga, a drugu koja mu je mrska, te mu i draga i mrska rode sinove, ali prvoroenac bude od one koja mu je mrska,

16 onda, kad doe dan da podijeli svoju imovinu meu svoje sinove, ne smije postupiti prema prvoroencu od drage na tetu sina od mrske, koji je prvenac,

17 nego mora za prvoroenca priznati sina od mrske i njemu dati dvostruk dio od svega to ima. Jer on je prvina njegove snage – njemu pripada pravo prvorodstva.

18 Ako tko imadne opaka i nepokorna sina koji nee da slua ni oca ni majke – pa ni onda poto ga kazne –

19 neka ga njegov otac i njegova mati odvedu starjeinama svoga grada, na vrata svoga mjesta,

20 i neka kau gradskim starjeinama: 'Ovaj na sin opak je i nepokoran; nee da nas slua; nitarija je i pijanica.'

21 Potom neka ga svi ljudi, njegovi sugraani, kamenjem zasiplju dok ne pogine. Tako e iskorijeniti zlo iz svoje sredine: sav e Izrael to uti i bojat e se.

22 Ako tko uini grijeh koji zasluuje smrt te bude pogubljen vjeanjem o stablo,

23 njegovo mrtvo tijelo neka ne ostane na stablu preko noi nego ga pokopaj istoga dana, jer je objeeni prokletstvo Boje. Tako nee okaljati svoje zemlje, koju ti Jahve, Bog tvoj, daje u batinu.

Continuar Lendo