Connect with us

Bíblia CROAT

Jeremias 15

1 I ree mi Jahve: "Kad bi i Mojsije i Samuel stali pred lice moje, ne bi mi se dua obratila narodu tome. Otjeraj ih ispred lice mojega, neka idu od mene!

2 Ako te upitaju: 'Kamo da idemo?' odgovori im: 'Ovako govori Jahve: Tko je za smrt, u smrt! Tko je za ma, pod ma! Tko je za glad, u glad! Tko je za izgnanstvo, u izgnanstvo!'

3 Poslat u na njih etiri nevolje – rije je Jahvina: ma da ih ubija, pse da ih rastrgaju, ptice nebeske i zvjerad da ih deru i zatiru.

4 I uinit u ih uasom svim kraljevstvima zemaljskim, i to zbog Manaea, sina Ezekijina, kralja judejskoga – za sva zla to ih poini u Jeruzalemu."

5 "Tko da se smiluje tebi, Jeruzaleme, tko da te poali? Tko li e se svratit' da te zapita kako ti je?

6 Ti me odbaci – rije je Jahvina – i lea mi okrenu. I zato na te digoh ruku zatornicu. Dojadi mi da ti uvijek pratam!

7 Zato u ih izvijati vijaom na vratima zemlje ove. Narod svoj u liit' djece i istrijebit' ga, jer se ne obraaju sa svojih putova.

8 Bit e u njih vie udovica negoli pijeska morskoga. Na majke mladih ratnika dovest u zatornika, usred podneva, i pustit u na njih iznenada uas i strahotu.

9 Onesvijestila se roditeljka sedmero djece, duu ispustila. Sunce joj zae jo za dana: postiena, osramoena je. A to od njih ostane, pod ma u vri pred njihovim dumanima" – rije je Jahvina.

10 Jao meni, majko, to si me rodila, da svaam se i prepirem sa svom zemljom. Nikom ne uzajmih, ni od koga zajma ne uzeh, a ipak svi me proklinju.

11 Uistinu, o Jahve, nisam li ti sluio za njihovo dobro, nisam li traio milost u tebe za neprijatelja svoga, u doba nevolje, u danima tjeskobe njegove? Ti to dobro zna!

12 Moe l' se eljezo slomiti, eljezo sa Sjevera i mjed?

13 Tvoje bogatstvo i blago tvoje pljaki u predati. Tako e platiti za sva bezakonja svoja po svoj zemlji.

14 Uinit u te robljem neprijatelja u zemlji koju ne poznaje, jer gnjev moj planu ognjem koji e vas sagati, koji e protiv vas buknuti.

15 Jahve, spomeni me se i pohodi me i kazni progonitelje moje. Ne daj da propadnem zbog sporosti srdbe tvoje! Spomeni se da tebe radi podnosim sramotu.

16 Kad mi dooe rijei tvoje, ja sam ih gutao: rijei tvoje ushitie i obradovae srce moje. Jer sam se tvojim zvao imenom, o Jahve, Boe nad Vojskama.

17 Nikad sjedio nisam u drutvu veseljaka da se razveselim. Pod teinom ruke tvoje samotan ivim, jer ti me jarou proe.

18 Zato je bol moja bez prebola? Zato je rana moja neiscjeljiva i nikako da zaraste? Ah! Hoe li meni biti kao potok nestalan, vodama nepouzdan?

19 Zato ovako govori Jahve: "Ako se vrati, pustit u te da mi opet slui; ako odvoji dragocjeno od bezvrijedna, bit e usta moja. Oni e se okrenuti k tebi, al' ti se zato ne smije okrenuti k njima!

20 Uinit u od tebe za ovaj narod zid od mjedi, neosvojiv. Borit e se protiv tebe, al' te nee nadvladati, jer ja sam s tobom, da te spasim i izbavim" – rije je Jahvina.

21 "Izbavit u te iz ruku zlikovaca i otkupiti te iz ruku silnika."

Continuar Lendo